Φαγώσιμα Μανιτάρια


Tα μανιτάρια έχουν εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια έχουν πολύ λίγες θερμίδες, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου άλλα λίπη και νάτριο.

Τα μανιτάρια περιέχουν μερικά βασικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και συμπλέγματα βιταμινών τύπου Β, που σπάνια συναντάμε σε τρόφιμα, επιπρόσθετα περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Από την αρχαιότητα, τα μανιτάρια είτε ως φαγητό, φάρμακο ή ελιξίριο, θεωρούνταν σημαντικά και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, έδειξαν ότι πράγματι τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά, έχουν ιδιότητες που πιθανόν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών, στις οποίες έχουν αναγνωρισθεί διαφορετικές ουσίες με ευεργετικές για την υγεία δράσεις.

Πρόσφατες έρευνες στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι ακόμη και το γνωστό σε όλους μας άσπρο μανιτάρι που παράγεται σε καλλιέργειες, μπορεί να σθμβάλει στην πρόληψη ή/και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Επίσης προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι τα μανιτάρια πιθανόν να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες: 100 γραμμάρια μανιταριών αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες.

Τα μανιτάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και μηδενική χοληστερόλη.

Τα μανιτάρια έχουν ελάχιστο νάτριο που είναι βασικό συστατικό του άλατος, το οποίοι όταν είναι ψηλό στον οργανισμό προκαλεί ψηλή πίεση.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β, ιδιαίτερα σε ριβοφλαβίνη -βιταμίνη Β2-, νιακίνη -βιταμίνη Β3- και παντοθενικό οξύ -βιταμίνη Β5-.
Το περιεχόμενο σε βιταμίνες των μανιταριών μοιάζει πολύ με το περιεχόμενο σε βιταμίνες του κρέατος.

Η ριβοφλαβίνη έχει σημαντικό ρόλο για υγιές δέρμα και καλή όραση και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Το παντοθενικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών για το νευρικό σύστημα και στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Η νιακίνη βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος και στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Τέλος τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη C και D.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, κάλιο, χαλκό και σίδηρο.

Το σελήνιο εμπλέκεται μαζί με τη βιταμίνη Ε στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη όπως επίσης και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τον κανονικό ρυθμό της καρδιάς, το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό και για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, συμβάλλει σε μείωση του κινδύνου για ψηλή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο χαλκός και ο σίδηρος που περιέχουν τα μανιτάρια, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του οργανισμού.

Απολαύστε λοιπόν τα εκλεκτά αυτά δώρα της φύσης όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μας προσφέρουν αλλά και για την ισχυρή διατροφική τους αξία.