Το ''καπέλο'' των μανιταριών agaricus bernardii είναι 7 με 16 εκατ. ευρύ, κυρτό. Η επιφάνεια είναι λευκή, λεία, αν και κατά κανόνα φέρει κονδυλώματα.
Έχουν την οσμή της άλμης ή του ιωδίου.
Τα βράγχια είναι κοντά, ροζ-μπεζ και στη συνέχεια γίνονται καφέ-σοκολατί.
Το Κοτσάνι έχει 4 με 7 cm μήκος, 3 με 4,5 εκ. πάχος, είναι λείο, στενότερο στη βάση.
Το πέπλο είναι μεμβρανώδες, με μανδύα στη βάση, διαμορφώνοντας ένα έσω δακτύλιο.
Τα σπόρια 5,5 - 7,0 x 5,5 έως 6,5 mm, με σχήμα έλλειψης και χρώμα μαυριδερό-καφέ.
Τα βρίσκουμε την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κυρίως σε χλοώδεις περιοχές, αμμώδη εδάφη, περιστασιακά κάτω από κυπαρίσσια.
Τα μανιτάρια agaricus bernardii είναι βρώσιμα.